Hallgass ide! – Amit tudni érdemes a GLIX stock zene szolgáltatásról

Amikor elindítottuk stock zene szolgáltatásunkat a glix.hu-n, az volt az elsődleges célunk, hogy megkönnyítsük a produkciós cégek munkáját, ha gyorsan és egyszerűen, jó minőségű zenét szeretnének vásárolni. Hogyan foglalhatnánk össze egyszerűen a GLIX audió kínálatát? Nagy választék, egyszerű licencelés, kedvező ár.

Minden, amit tudni akartál a stock zenéről, de nem merted megkérdezni

Ha valaha felmerült, hogy zenét tegyél egy prezentációd, vagy videód alá, akkor talán felmerült az is, hogyan teheted ezt meg a szerző jogainak megsértése nélkül. Ha valóban így gondolod, cikkünkből érteni fogod, miért is jöttek létre az online zenetárak, ahol egyszerűen és gyorsan tudsz hozzájutni a kívánt aláfestő zenéhez. 

Stock zene vagy konzerv zene – mi is ez valójában?

Többféle elnevezéssel találkozhatunk, így a “könyvtár zene”, vagy “konzervzene” is elterjedt az angolul Stock Music-nak vagy Production Music-nak is nevezett műfajra. Összességében az olyan zenetárak műveit hívjuk így, ahol előre jogosított műveket találunk különböző témában vagy műfajban és amelyeket felhasználhatunk aláfestéseként, kiegészítőként. Ezek a zenék tehát nem feltétlenül művészi önkifejezésként jöttek létre, hanem kifejezetten úgy írták, hogy alkalmas legyen hangulatokat, érzelmeket kifejezni, vagy jól reprezentálni egy felhasználási célt, stílust vagy műfajt. A stock zenék tehát a kereskedelmi zenékkel (értsd: olyan poluláris zeneszámok, amelyeket pl. zenei rádiókban is hallhatsz) ellentétben olyan zeneszámok, amelyek kiválóan használhatók filmes, rádiós produkciók kiegészítőjeként.

Kompromisszum a minőségben?

Egyáltalán nem. A stock zenéket nem az különbözteti meg a kereskedelmi zeneszámoktól, hogy gyenge minőségűek. Sokan gondolják, hogy a zenetárakban silányabb kompozíciókat talál, de ez egyáltalán nem igaz: sok kiváló zeneszerző jött rá, hogy ez egy remek módja annak, hogy ne az asztalfióknak dolgozzon és így monetizálja a tehetségét – egyesek kifejezetten szakmai kihívásnak tekintik, akárcsak a filmzene szerzést, ahol viszonylag kötött módon kell a művet megalkotni. Egy jó háttérzene nagyon jól kiegészíti, erősíti a mondanivalót vagy a képet.

 A jogdíjmentes=ingyenes?

Az angol Royalty Free, mint egy licenc típus nagyon elterjedt az online stock ügynökségeknél, és ezt félreértésekre okot adó módon magyarul jogdíjmentesként szoktuk fordítani. Ez azonban nem jelent ingyenes felhasználást: ez egész pontosan azt jelenti, hogy a felhasználási díj egyszeri kifizetése után nincs további jogdíjfizetési kötelezettségünk, ha a felhasználás nem haladja meg a licencben meghatározott korlátozásokat. Ezzel szemben a Rights Managed (RM)  vagy magyarul jogdíjas zeneszámokat csak egy jól definiált felhasználásra, korlátozott ideig tudjuk bérelni, itt azonban akár exkluzív jogokat is kaphatunk. A fentiekből látszik, hogy a Royalty Free licenc jóval nagyobb szabadságot ad a felhasználónak,  és egyszerűbb is a felhasználási engedély megszerzése.

Léteznek ingyenes oldalak is, itt a Creative Commons különféle licenc típusai szerint tudsz bizonyos feltételekkel zenéhez jutni. Ezt csak akkor ajánljuk, ha készen állsz a kompromisszumokra: a választék általában nem túl nagy, a minőség, a tartalmak kereshetősége is hagynak kívánnivalót maguk után és persze ott az „apró betűs” rész is. Tehát a legfontosabb, hogy légy alapos és elővigyázatos és nézd át a felhasználási feltételeket, hiszen akkor derül ki, hogy mire/meddig/hogyan használhatod fel a kiválasztott zenét.

Hogyan vásárolhatsz a zenetárból stock zenét?

Létezik egyszerűbb és bonyolultabb módja is a konzervzene beszerzésének. Vannak zenetárak, ahol bonyolult árlistákat kell böngészned annak érdekében, hogy megtudd, mennyit kell a vágyott konzerv zenéért fizetned. 

A mi törekvésünk, hogy minél egyszerűbben jusson a felhasználó a zenéhez, ezért egyrészt a számok online meghallgathatók, sőt egy egyszerű regisztráció után egy audio vízjeles verzió is letölthető a vágáshoz. A vásárlás menete pedig olyan egyszerű, mint bármely webshopban: a “terméket” kiválasztod, bejelölöd  megfelelő licencet, berakod a kosárba és kifizeted, amely lehet online fizetés vagy átutalásos is (ez utóbbi esetben írj nekünk, vagy hívj minket a +36 30 844 0761 számon).

Ezt kell tudni a GLIX Audiókról – a keresés 

Jelenleg mintegy 100 ezer zeneszám között tudsz keresgélni. A szabadszavas keresés történhet hangulatra (pl. romantic, corporate) vagy stílusra (jazz, funky) de akár konkrét témára is (pl. christmas).

 Néhány másodperc múlva egy találati listát kapsz. Itt bele is tudsz hallgatni a zenébe, ha a zeneszám bal felső sarkában található lejátszás ikonra kattintasz. Ső, bele is tekerhetsz, az idővonalon.

Mivel egyszerre egy témában maximum 1500 találatot tudunk megjeleníteni, érdemes a találati szűkítőt használni. Mutatjuk, hogyan!

Keresés szűkítése a GLIX Audio oldalon

A találati lista felett találod a kereső mezőt, a kereső gomb mellett pedig szűrőt aktiváló gombot – amennyiben erre kattintasz, kinyílik a szűkítő lista. Itt értelemszerűen műfajra, időtartamra, sőt, loop (végtelenített, vagy hurkolt) zenékre is szűrhetsz, igény szerint.

Elakadtál a keresésben, vagy nincs időd rá? Licenceléssel kapcsolatban van kérdésed? Semmi gond, szívesen segítünk!  Írj nekünk, vagy hívj minket a +36 30 844 0761 számon és mondd el, mit szeretnél.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük