ESY-016679547 - © - CSP_urfingus © CSP_urfingus

Itt az idő, hogy megismerd a stock videók világát

Ha időt és pénzt is szeretnél megspórolni egy filmkészítés során, akkor érdemes nyitnod a stock felvételek irányába. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor egy stock felvétel nem helyettesítheti az eredetit (pl. üzlet helységről készült videó), de rengeteg esetben az ellenkezője is igaz, felesleges saját forgatással drágítani a költségvetést, ezzel téve hatékonyabbá a filmkészítés folyamatát. Az alábbiakban összegyűjtöttük, miért nem szabad megfeledkezni egy film készítése során a stock videós anyagok széles tárházáról.

Idő és pénz

Gyakran könnyebb és olcsóbb, mint sajátot forgatni

Egy film nagy része saját felvételekből áll, de vannak olyan vágóképek, amelyek esetében érdemes a stock felé fordulni. Tegyük fel, szükséged van egy gyönyörű városképre, vagy egy felvételre, ahogy egy madár szabadon száll az égen, vagy tavaszi harmatfüves képre, miközben a forgatás télen zajlik. Ezek megvalósítása rengeteg pénzt, időt és energiát emésztenek fel. A “készfelvétel” lehetővé teszi, hogy a forgatás költségeinek töredékéért bekerüljön a filmbe az a jelenetet, amit megálmodtál. Nagy előnye még, hogy azonnal rendelkezésedre áll, így akár vágás közben is tudsz pótolni egy-egy hiányzó snittet.

A nagy költségvetésű filmekből sem marad ki

Hollywood is használja

Természetesen nem mindent kell követni, amit a hollywoodi produkciók kapcsán tapasztalunk, de egy biztos: legyen bármekkora költségvetésű egy film, minden esetben igyekeznek azt a leginkább költséghatékony formában megvalósítani. Ennek az egyik módja az idő és pénzfaló vágóképek, jelenetek “készfelvételekkel” történő pótlása. Meg van a stock videó ára is, de bizonyosan töredéke annak, amikor egy egész stábot kell mozgósítani egy sütemény készítésének felvételéhez.

Minőségi tartalmak

Senki nem fogja látni, hogy egy-egy jelenet stock volt

Sokan félnek attól, hogy ki fog tűnni az elkészült filmből, hogy stock felvételt is tartalmaz. Ennek elkerülése érdekében három egyszerű szabályt érdemes betartani, hogy a “készfelvételek” megfelelően illeszkedjenek a filmhez.

  1. Minőség: használd a legmagasabb minőségű felvételeket – a stock videó használatával így is nagy összeget takaríthatsz meg, ne spórolj, hogy igazán színvonalas felvételekkel egészítsd ki a filmedet.
  2. Illeszkedés: a film megjelenéséhez illeszkedő tartalmat válaszd – szánj rá időt, hogy valóban olyan felvételt találj, ami illeszkedik a filmed stílusához.
  3. Vágás: fontos, hogy egy profi vágó valóban a film részévé tegye a stock felvételt – úgy kezeljétek, mintha azt is Ti forgattátok volna, így biztos megfelelően be fog épülni a filmbe.

Egyszerűbb folyamatok

Nem kell elutaznod vagy engedélyekért fizetned

Tegyük fel, szükséged van a filmedhez egy jelenetre, ahogy elefántok vonulnak a vadonba, nagyon megnyomná a budgetet, ha csak egy operatőrt elrepültetnél Afrikába, hogy elkészítse a megfelelő felvételeket. Nem is beszélve a bonyolult és költséges forgatási engedély folyamatokról. De az is meglehetősen bután venné ki magát, ha más felvételeit használod fel és a jelenet közben megjeleníted a a felvétel forrását. Sokkal egyszerűbb és (jog)tisztább egy kis válogatást követően megvenni a megfelelő tartalmat.

Ne idegenkedj!

Ne feledd, a stock videók készítői is filmesek

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a reklámfilmekben, hirdetésekben, filmekben használt stock jeleneteket is ugyanolyan jól képzett, tapasztalt szakemberek készítették el, mint akik a saját filmünkön dolgoznak. Természetesen előfordulhatnak kevésbé minőségi tartalmak is, de túlnyomó többségben igazán magas minőséggel elkészített felvételekről beszélünk, amelyek valóban emelni tudják a saját filmünk fényét. Szóval mielőtt élből elutasított a stock felvételek használatát a filmed során, nézz körbe a GLIX oldalán: lehet, megtalálod azt a jelenetet, amire épp szükséged van és nem kell forgatást szervezned.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük