ESY-009005712 - © - Zoonar/I.Mikhaylov © Zoonar/I.Mikhaylov

4 különleges tipp karácsonyfa fotózáshoz

Valószínűleg a karácsonyfa mindannyiunk otthonában központi szerepet kap. Miután a díszeket nem feltétlenül cserélgetjük évről-évre és a nappalit sem rendezzük mindig át, ugyanazokkal a díszekkel, stílussal megörökítve unalmassá válhat. Érdemes elgondolkozni, hogy a fotó hogyan tud másképp mutatni, mint az előző években, hogyan lehet a karácsonyfáról készült kép különleges. Íme néhány karácsonyfa fotó-ötlet, amelyek beindítják kreativitásod. A GLIX csapata ezzel a cikkel kíván kellemes ünnepeket!

  1. Bokeh használata

A Wikipédia meghatározása szerint a fotográfiában használt bokeh vagy boke kifejezés eredendően az életlen területek minőségére vonatkozott, nálunk azonban szűkebb értelemben, az életlen részeken kialakuló fényfoltok leírására honosodott meg. Ezek a foltok általában kör alakúak, azonban a lencsék és a blendelamellák tulajdonságaitól függően előfordul sokszög, mandula vagy akár csillag alakú fényfolt is.

Az életlenséget felhasználva izgalmas karácsonyi hangulat lesz az eredmény.  A háttérben meghúzódó karácsonyi fények mellett megjelenhet az egész fa. Az elvárások függvénye, hogy mennyi idő alatt készül el a kép, lehet néhány másodperctől akár percek is, hogy tökéletes végeredményre juss. Meg kell találnod az egyensúlyt a túl sok és túl kevés fényfolt között.

Copyright © GLIX Fotóügynökség – GLIX-136-82042117
  1. Dupla expós portrézás

Ha unod már a szokványos családi emlékképeket (amit ettől függetlenül is kötelező megcsinálni) próbáld ki a dupla expozíciót: a életlenségi fényfoltok  különleges atmoszférája feldobja a képet, még akkor is, ha minden évben a karácsonyfa előtt ugyanazt a fotót készíted is el. Természetesen a kép utómunkával is elkészíthető, ehhez viszont le kell gyártanod az alapanyagokat.

ESY-035927159 - © - Wavebreak Media © Wavebreak Media
Copyright © GLIX Fotóügynökség – GLIX-136-82042117
  1. Próbálj ki más szöget

Fentről, lentről, oldalról – minden lehetőséget meg kell ragadni. Kísérletezz bátran! Például, próbáld meg a karácsonyfát tükröződések használatával fotózni. Bármi, ami megváltoztatja a perspektívát, érdemes kipróbálni. Szemüveg, vízcseppek, pohár, bármi fel tudja dobni a fáról készült képet!

Copyright © GLIX Fotóügynökség – GLIX-013-ESY-026744152

4. Hosszú expozíció

Ha még soha nem próbáltad a hosszú záridős fotózást, a karácsonyfa fotózás nagyon jó kiindulási alap lehet. Nem kell megküzdened azokkal a nehézségekkel, amikkel a kültéri fotózás során felmerülhetnek, így sokkal nyugodtabb körülmények között készítheted el az első hosszú expozíciós képedet. A fát elforgathatod, nagyíthatod, kicsinyítheted a képet, játszhatsz a fényekkel. Amire szükséged lesz az idő, kreativitás és a támogató családod, akik megígérik, hogy nem nyúlnak közben a gépedhez. 🙂

ESY-009005712 - © - Zoonar/I.Mikhaylov © Zoonar/I.Mikhaylov
Copyright © GLIX Fotóügynökség – GLIX-013-ESY-009005712

Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük