Meghalt a legidősebb magyar fotós, Ata Kandó

Csütörtökön, néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész – írja a Mai Manó Ház blog.

Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én Görög Etelka néven, és miután nem tudta kimondani a keresztnevét, Atának hívta magát. Ezt a nevet édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatta, és használta élete végéig. A Kandó név első férjének családi nevéből lett.

Ata Kandó 1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezést, és Pécsi Józsefnél tett iparosvizsgát. Három gyereke született. A család Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben Párizsba költöztek. Ata
ott ismerkedett meg Robert Capával, és mellette dolgozott a Magnum Fotóügynökségnél.radalom leverésének hírére elindult Hollandiából. A határ menti kisvárosokban, valamint Bécs környékén riportfotókat készítettek a magyar menekültekről, elsősorban a gyermekekről. Már karácsonyra kiadták a képekből készült fotóalbumot, és az ebből származó teljes bevételt (félmillió holland forintot) felajánlották a magyar menekült gyermekek megsegítésére.

Ata Kandó évekig élt Franciaországban, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása.

Ata Kandó életét ITT ismerheted meg, képeiből pedig ITT találsz egy válogatást.

Forrás: mno.hu és Mai Manó Ház blog

Fotó: Instagram/Stephan Vanfleteren

Borítókép: bintphotobooks.blogspot.hu

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük