Örvendetes, hogy a fotó ára növekszik

Úgy tűnik, a fotó népszerűsége növekszik a gyűjtők és befektetők körében, legalábbis ezt állítja a The Guardian cikke.

Míg más képzőművészeti ágakban árcsökkenés tapasztalható, a fotók ára növekszik a világpiacon, köszönhetően az egyre nagyobb keresletnek. A The Guardian által megszólaltatott szakértő szerint a korábban népszerű befektetési célpontok között a veterán autók értékének csökkenése 10,4%-os 2016-ban, az évek óta növekvő kereslet után. A képzőművészeti alkotások szintén vesztettek vonzerejükből a világ milliárdosai körében, hiszen az árak 6,2% -kal csökkentek tavaly. A modern alkotások átlagosan 12% -kal kevesebbe kerülnek, míg a régi mesterek és a 19. századi alkotások az árveréseken 40% -kal alacsonyabb áron ütik le manapság, mint a pénzügyi válság előtt.

Thomas Struth képéért átszámítva 202 milliót fizetett egy gyűjtó az aukción 2016 novemberében.

„A fotózás talán a legvonzóbb új befektetési terület a gyűjtők körében” – mondta a Coutts Bank szakértője. Thomas Struth fotóművész „A Chicagói Művészeti Intézet látogatói 1990-ben” című képe a Phillips-nél 777 080 dollárért (kb. 202 millió forint) kelt el, az eredetileg becsült érték többszöröséért. De Gilbert & George, Robert Mapplethorpe és Andreas Gurksy képei is egyenként több, mint 400 000 dollárért találtak gazdára.

„Ez az egyik leggyorsabban növekvő tárgykör” – mondta Brandei Estes, a londoni Sotheby aukciós igazgatója. „Ez a mű természete; a legdemokratikusabb művészeti forma és a viszonylag elérhető árkategória miatt vonzó befektekés a középosztály számára. ”

Összegezve, ha van befektetésre szánt pénzünk, érdemes lehet a fotóművészeti alkotásokba fektetni, a várható növekedés miatt.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük