3 tipp, hogy megtaláld a videódhoz leginkább passzoló zenét

A tartalomtól függetlenül, egy videó készítése során kiemelt figyelmet kell szentelni a megfelelő zene kiválasztására. Ritka az az eset, amikor rendelkezésre áll a kívánt zene, sokkal inkább az a jellemző, hogy a felvett anyaghoz választjuk ki. Nézzük meg, hogyan érdemes nekikezdeni, hogyan tudod a megfelelő zenét megtalálni a videódhoz.

1. Határozd meg a hangszínt és a hangulatot

Nagy hatással van a hangzás a hangulatra, de az ellenkezője is igaz, el is ronthatja azt. Nagyon fontos, hogy a hangulatnak megfelelő zenét válasszuk. Gondoljunk csak bele, egy humorosabb videó soha nem feszes, egy drámai darab viszont az első akkordoknál tükrözi a feszült hangulatot.

Habár a téma nagyban befolyásolja a hangválasztást, nem szabad elfelejteni, hogy a kamera, az objektívválasztás és a fókusztávolság, a kompozíció és a párbeszéd egyaránt meghatározza a választott zenét és a hangulatot. Érdemes megnézni egy-egy videót és elképzelni, hogyan hatnának más hangulatú zenével és így érezni fogjuk, hogy fontos a megfelelő dallam kiválasztása.

2. Kutass hasonló videók után

Nem minden esetben kell hasonló videókat keresni, de érdemes első kiindulópontként feleleveníteni a kedvenc filmjeinket, TV műsorokat vagy bármi hangsávot, hogy meg tudjuk határozni az irányt. Sokkal célzottabban tudunk kutatni a stock zenék között, ha már tudjuk, érezzük mit is keresünk.

Nem szabad megfeledkezni a szerzői jogokról a zeneválasztás során sem, így érdemes vásárlás előtt a zene licencét körültekintően megvizsgálni.

3. Használj „scratch track”-et

Elkezdheted a film vágását egy ideiglenesen kiválasztott, a hangzásvilághoz közelálló zeneszámmal, így érezni fogod, hogy hogyan hangzik a videó. Azt a hatást váltja ki, amit szeretnél? Javasolt, hogy az elsődlegesen kiválasztott zene mellett legyen a tarsolyodba még pár, hogy ha mégse válna be az első.

Ha már eljutottál a biztos döntésre, hogy milyen zenét szeretnél, lehetőséged van stock audiók közül választani, fizethetsz egy zeneszerzőnek, hogy alkossa meg, amit elképzeltél vagy te magad is belevághatsz a zeneszerzésbe, de az is lehet, hogy egy létező sláger licencét veszed meg. Általában a költségvetés  és az idő szab határt, hogy melyik mellett teszik le a voksukat az filmkészítők.

+1 tipp

Ha a GLIX audió fájlok között kutatsz, nyugodtan írd azokat a kulcsszavakat, amik első körben eszedbe jutnak. Beírhatsz érzést, hangulatot, hangszert, a kereső annak megfelelő lehetőségeket nyújt neked. Ha pedig szeretnél tanácsot kérni, szakértőink állnak rendelkezésedre a +36 30 844 0761 telefonszámon vagy a hello@glix.hu e-mail címen.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük