ESY-036954060 leszekglasner

Videóval a közösségi médiában

Ha eddig nem gondoltál komolyan a videós tartalomgyártásra, itt az ideje, hogy előtérbe kerüljenek a mozgóképek a közösségi aktivitásaid során. 2017-ben a közösségi médiumokban megosztott tartalmak 90%-a videó volt! A szakemberek legnagyobb kihívása mégis az, hogy hogyan keltsük fel a célcsoport figyelmét mindössze 3 másodperc alatt és adjuk át a fő üzenetet 10 másodperc alatt.

Nincs egyetlen bevált recept, amivel minden esetben át lehet lépni a célcsoport ingerküszöbét, de van néhány aranyszabály, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni egy videó készítése során:

  • minden videós tartalmad magas színvonalú legyen, minőségi képi világgal;
  • folyamatosan teszteld, hogy milyen típusú információk, tartalmak azok, amik elnyerik a célcsoportod tetszését, és annak megfelelő tartalmakat készíts;
  • kövesd a „design for sound off, delight with sound on” szabályt, ami annyit tesz, hogy a kisfilmed értelmezhető és élvezhető legyen hang nélkül is, de hanggal adjon még több élményt a nézőnek.

A fentieken felül van még néhány praktika, amelyet érdemes kihasználni a social media felületeken:

–    Videó borító: borítókép helyett használj videót a Facebookon, hiszen az ott megjelenő 20-90 mp közötti kisvideóval mindent el tudsz mondani, ami egyébként a leírásodban szerepel. Érdemes kiemelt alkalmak promóciójára is használni a felületet. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy csak az találkozik vele, aki konkrétan meglátogatja az oldalt.

–    Feliratok: ahogy fentebb is említettük, teljes élményt kell tudnia nyújtania a videónak, ha hang nélkül kerül megtekintésre, így javasolt teljesen feliratozni, vagy a fő üzeneteket megjeleníteni a kisfilmben.

–     Figyelem felkeltése: a vállalati kisfilmek kapcsán nem szabad a hollywoodi gondolkodást követni, hogy a végére teljesedik ki a sztori, már az első 3-5 mp-ben érdemes olyan kulcsmomentumot megjeleníteni, amiért biztos továbbnézik a videónkat.

–     Érzelmekre hatni: nem minden vállalati tevékenység szívbe-markoló, de érdemes olyan kisvideókat is készíteni, amik kifejezetten az érzelmekre hatnak, hogy ezzel nagyobb elérést tudjunk biztosítani az egyéb tartalmainknak is. Nem kell medve bocsokra vagy kölyökkutyákra gondolni, elég ha megköszönjük év végén a munkatársaink erőfeszítéseit.

–    Megfelelő kulcsszavak használata: a posztolás csak egy lépés; főleg az Instagram és Twitter kapcsán fontos, hogy a megfelelő hashtageket használjuk, hogy valóban rátaláljanak a videóinkra, akik ebben a témában érdekeltek.

–     Ne feledd a célod: jelenítsd meg azt a call to action mondatot, ami miatt az egész videó készült, hogy biztosan egyértelmű legyen a következő lépés.

–    Töltsd fel a videódat: ma már a legtöbb social media csatorna azokat a videókat részesíti előnybe, amelyek fel lettek töltve a saját platformjukra. Ne a Youtube linket szúrd be mindenhova, hanem töltsd fel a csatornáidra a videódat.

–    Hirdess videóval: a mai világban már hirdetés nélkül szinte lehetetlen a célcsoport elé kerülni, ha már így alakult, akkor érdemes a videóinkat használni, hiszen sokkal hatékonyabban juttathatjuk el üzenetünket, akár néhány másodperc alatt is, mint egyetlen fotóval.

–     Logó: ha ízlésesen teszed, akkor csak előnyöd származhat belőle, ha a videódon végig megjelenik kicsiben a vállalatod logója.

–     Indexkép: ne felejts el megfelelő képet választani, ami megjelenik a videó lejátszása előtt, hogy az megfelelően tükrözze a videós tartalmadat és figyelemfelkeltő legyen a célcsoportod számára.

Nehéz elkezdeni a videós tartalmak gyártását, hiszen több energia befektetést kíván meg, mint a hagyományos képi és írásos tartalmak gyártása, viszont az elérések bizonyítani fogják a hatékonyságát.  Sok sikert kívánunk!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük