Megjelent a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat felhívása

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya idén is meghirdeti a Magyar Sajtófotó Pályázatot. A hagyományokhoz híven a pályázatra elsősorban a hazai és határon túli sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de – a korábbi évekhez hasonlóan – a pályázat nyitott mindenki számára – írja a MÚSZOSZ portál.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás a magyar fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléje. Azon kevés hazai kulturális rendezvény-sorozat egyike, amelyet alapítása óta töretlenül, minden évben megrendezünk. Független magyar márka, amely amellett, hogy a pillanat nyelvén mutatja be egy év történéseit, számtalan egyetemes értéket képvisel.

A pályázatra jelentkezni 2017. január 1. és december 31. között készült képekkel lehet az egyedi képek és a képriport kategóriában. Ez az időbeli korlátozás nem érvényes a többi sorozat-kategóriára, ahol több éven átívelő anyagokat is elfogadunk, de ezekben is kell, hogy szerepeljen 2017-ban készült felvétel. A pályázatra korábbi években díjat nyert, illetve Sajtófotó kiállításon már szerepelt képek nem adhatók be. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, amely legfeljebb 10 képből állhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként is.

2017-ben új kategóriát vezettünk be: Mindennapi élet (egyedi és sorozat). Ide a hírnek nem tekinthető, a mindennapi életet ábrázoló fotók küldhetők. A kategória előtérbe helyezi az emberi történeteket, a hétköznapi vagy rendkívüli helyzetek dokumentálását a mindennapi életben.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:
1. Hír-eseményfotó (egyedi)
2. Képriport (sorozat)
3. Mindennapi élet (egyedi)
4. Mindennapi élet (sorozat)
5. Emberábrázolás-portré (egyedi)
6. Emberábrázolás-portré (sorozat)
7. Művészet (egyedi)
8. Művészet (sorozat)
9. Sport (egyedi)
10. Sport (sorozat)
11. Természet és tudomány (egyedi)
12. Természet és tudomány (sorozat)
13. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
14. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

Pályázni kizárólag online módon lehet a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján, a www.sajto-foto.hu oldalon, 2017. december 19-től. A pályázat és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest pályázatkezelő rendszer támogatja, ez a rendszer garantálja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát is.

Nevezni és képeket feltölteni – bejelentkezés vagy regisztráció után – 2017. december 19. 12:00-tól 2018. január 19. 12:00-ig lehet. A feltöltött pályázati anyagokat a jelentkezési határidőn belül a pályázók szabadon módosíthatják.

A pályázatra való nevezés díja – függetlenül a feltöltött képek számától –: 5000 Ft.

A pályamunkákat a kiíró által felkért zsűri előzsűrizés után bírálja el 2018. január 26. és 28. között.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján (http://www.sajto-foto.hu) évekre visszamenőleg megtekinthetők lesznek a zsűri által előválogatott pályaművek és a díjazottak portfóliói.

A Pályázat anyagából kiállítás és Az év fotói címmel kétnyelvű könyv készül.

A kiállítás 2018. március 29-én nyílik meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Forrás: MÚOSZ portál

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük