1. FEJEZET: NÉHÁNY ALAPVETÉS, AVAGY TUDD MEG, HOGY EGYÁLTALÁN ELŐNYÖS-E SZÁMODRA A GLIX SZOLGÁLTATÁSA

A GLIX nyitott minden szerző számára, aki fotóival pénzt szeretne keresni. Néhány dolgot azonban szem előtt kell tartanod, mielőtt nekilátsz. Fusd át az 1. fejezetet, hogy dönteni tudj, előnyös-e csatlakoznod a GLIX egyre bővülő fotós hálózatához.

1. Kinek ajánljuk?

Szinte bárkinek, aki profi (alkalmazott- vagy sajtófotós) vagy hobbi fotós. Sajtóképeket, illusztrációkat, táj, város vagy állat és növény képeket is szívesen látunk a GLIXen. Egyetlen kritériumunk van: a kép értéke. Ez azt jelenti, hogy olyan fotó, amelyet a sajtó vagy kreatív szakma szívesen használ.

2. Kinek nem ajánljuk?

Olyan amatöröknek, aki még csak most kezdik tanulni a fotózást. Nem ajánljuk emellett fotóművészeknek , hiszen az ő számukra elsősorban galériák jelenthetik a megoldást (persze akkor igen, ha emellett az alkalmazott fotográfiával is foglalkoznak).

3. Jó, de mitől értékes egy kép?

Ez nehéz kérdés, két dolgot mondok erre:  az egyik lehetőség, hogy a kép nagyon egyedi, színvonalas, látszik, hogy munka és koncepció áll mögötte. Nem sablonos és közhelyes. A másik lehetőség, hogy olyan helyen, pillanatban készült, ami különlegessé teszi a fotót, illetve egyszeri és megismételhetetlen.

4. Ok, de ha egy kép értékes, lehet, hogy én is el tudom adni.

Ez így van, szíved joga! Amit mi tudunk ajánlani: sokkal több potenciális ügyfelet érünk el, hiszen mi ebben vagyunk profik :). Ezen túl a külföldi partnereinken keresztül az országhatáron túl is megpróbáljuk a képeidet értékesíteni, tehát kinyitjuk a világot számodra!

5. Miért kéne megbíznom a GLIXben? Annyi helyen lopták már el a képeimet…

A bizalmatlanságot egy adott mértéken felül nem fogjuk tudni kezelni, ehhez kérlek fordulj szakemberhez :). No, de komolyra fordítva: egyrészt közel 20 éve foglalkozunk képértékesítéssel, és viszonylag kevés olyan fotóssal találkoztunk, aki felháborodott azon, hogy pénzt hoztunk neki. Pontosan annyival többet kereshetsz így, mintha a fiókban/harddrive-on vagy egy DVD-n tárolnád a képeidet, és azon ábrándoznál, miért nem akarja senki megvenni…. Egyébként pedig komoly szerződésünk van, amely biztosítja, hogy a jogaid ne sérülhessenek!

6. Kértek kizárólagosságot, vagy máshova is elküldhetem a képeimet? 

Nem kérünk kizárólagosságot, de tudni szeretnénk, hogyha máshol is eladod a képeidet. A kizárólagosságot pedig nagyobb jutalékkal honoráljuk!

7. Jó, de akkor konkrétan mi az, amit feltölthetek?

Elsősorban ezeket a témákat keressük:

  • A sajtó számára érdekes események, rendezvények, történések
  • Közéleti személyiségekről készült portrék (politikusok, színészek, celebek…)
  • Magyarországi tájak, városok, épületek és helyszínek
  • A környező országokból magyar vonatkozású, történelmi helyszínek, tájak, relikviák
  • Magyarországi természeti értékek (növény és állatvilág)
  • Archív felvételek, amelyek helyszíneket, eseményeket, fontos közéleti, történelmi személyeket  mutatnak

8. Hogyan kezdjek hozzá?

  1. Nézd át az archívumodat, és kezd el szisztematikusan kiemelni az értékes képeket (erről már fentebb írtam, ha átfutottál volna rajta, gödíts egy kicsit feljebb). Ha nincs archívumod, tudunk segíteni, ebben is profik vagyunk :).
  2.  Változtasd meg a gondolkodásmódod! Ha van egy munkád vagy megbízásod, gondold végig, mit tudsz a feladaton túl „archívra” megcsinálni. Mondok egy példát: a feladat egy borász fotózása egy Eger környéki borászatban. Ha a melót megcsnáltad, ne csomagolj és indulj haza, hanem vedd a fáradságot és szánj rá fél órát, hogy készíts egy pár szép tájképet, illusztrációt, ami alkalmas lehet egy egri borvidékről szóló cikk, marketing anyag illusztrálására. Nem nagy fáradság, tekintsd befektetésnek és töltsd fel a legjobb képeket a GLIX oldalra.

9. Oké, ezen túl vagyok, mik a gyakorlati tudnivalók?

Az első, hogy regisztrálj be fotósként. Kérjük, hogy ne felejtsd el bejelölni, hogy fotósként  kívánsz regisztrálni. Ha ezt elmulasztanád, sebaj, csak írj nekünk egy emailt!

Ha a regisztráció kész, arra kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívünket, melyet itt találsz.

10. Tudok erről a dologról bárkivel személyesen is beszélni?

Természetesen, ennek számtalan módja van, írj nekünk a peter@glix.hu-ra és igyekszünk minden kérdésedre válaszolni.

Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet, olvass tovább!

VISSZA A TARTALOMHOZ    TOVÁBB A 2. RÉSZHEZ