2. FEJEZET: PÉNZÜGYEK ÉS JOGI TUDNIVALÓK – SZERZŐDÉS, LICENCEK, JUTALÉK, ELSZÁMOLÁSOK ÉS KIFIZETÉS

Ebben a fejezetben körbejárjuk a jogi és pénzügyi dolgokat, amelyeket fontos ismerned, mielőtt belevágsz. Ha persze kérdésed van, bátran fordulj hozzánk!

1. Hogy történik a szerződéskötés?

Azzal, hogy regisztrálsz, automatikusan elfogadod az általános szerződési feltételeinket (ÁSZF). A szerzőkre vonatkozó részt a 2.7 és 2.16 közötti pontok szabályozzák!

2. Ha nem értek valamit a szerződésből, kitől kérdezhetek?

Bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzánk, ahogy ezt már az előzőekben is említettük. Érdemes minden kételyt,  kérdést előre tisztázni! Habár úgy alkottuk meg a szerződést, hogy az a szerzők számára fair és méltányos legyen, ettől még lehetnek félrértések, amit érdemes megelőzni!

3. Attól fogva, hogy átadom a képeimet, mikor fizetitek ki?

Mivel ez egy bizományos értékesítési forma, mi nem vesszük meg a felhasználási jogokat, csak közvetítünk a szerző és a felhasználó közt. Ezért mi csak akkor fizetünk, ha a jogdíjat a felhasználó kifizeti, a bevételen pedig osztozik a szerző és az ügynökség.

4. A képeimet akkor milyen feltételekkel lehet megvásárolni?

Az elsősorban attól függ, milyen licenc feltélekkel kináljuk fel a felhasználási jogot a vásárlóknak.

5. És az mitől függ, hogy milyen licenc feltételekkel adjátok?

Ez leginkább tőled függ, de hogy ezt pontosabban értsd, leírjuk a három fontos licenc típust és ebből remélhetőleg rájössz, hogy számodra melyik a megfelelő.

  • Rights Managed, vagy röviden RM licenc: (magyarul ezt leginkább „jogdíjas”-nak szokták hívni, nem túl szerencsés módon): ez a licenc típus a legrégebben használt megoldás, ha műveknek a felhasználási jogát engedjük át. Fontos róla tudni, hogy a felhasználási jogot csak adott időszakra, célra és felületre engedjük át. A jogdíjat az árkalkulátor segítségével határozzuk meg. (Érdemes kipróbálnod az oldalon, hogy is működik, de ne felejts el bejelentkezni!). Ennek a licenc típusnak az az előnye, hogy lehet kizárólagosságot is vásárolni rá!
  • Royalty Free vagy röviden RF licenc (magyarul szokták jogdíjmentesnek fordítni, ami abszolút félrevisz, ezért nem is szívesen használjuk): ez a licenc típus manapság már talán elterjettebb, röviden a lényege az, hogy a kép ára méret függő (általában legalább 2-3, de akár több méret is választható). A felhasználó, miután megvásárolja a felhasználási jogot, gyakolatilag korlátlanul használhatja, de hátránya, hogy exkluzív jogot nem tud rá venni.
  • Editorial vagy sajtólicenc:  ezt tulajdonképpen egy szűkített RM licenc, amely műveknél korlátozzuk a  felhasználási területet a sajtóra, vagy közvetlen témaillusztrációra. Ezeknél a képeknél nincs modell vagy tulajdonosi engedély (ezekről is olvashatsz még az alábbiakban), ezért nem használhatók fel kereskedelmi, promóciós vagy reklámcélra, szemben a fenti két licenccel.

6. De én hogyan döntsem el, hogy melyik licenc számomra a legjobb?

Ha a képeidet más oldalakon is árulod, akkor egyeztetnünk kell, ott milyen megállapodásod van (ha RM, akkor nálunk is RM, ha RF, akkor nálunk is RF). Ha exkluzívan csak ránk bízod a jogok értékesítését, akkor az RM a nyerő, illetve ha sajtóképeid vannak (pl. sajtóesemények, közéleti személyiségekről készült képek), akkor csak az Editorial licenc játszik.

7. Ha valaki megvásárolja a képeimet, az örökké az övé?

Tudnod kell, hogy a szerzői jog egy viszonylag bonyolult jogi kategória, a képekhez nem csak a szerzőnek, hanem a képen szereplőnek, sőt a vásárlónak is kapcsolódnak jogai – ezekről az előző pontban már írtunk néhány fontos alapvetést. A felhasználó (vagyis aki megvásárolja a jogokat) ugyan kolátozott mértékben, de szerez jogokat a művekhez kapcsolódóan, de ez nem befolyásolja a te szerzői jogaidat.

8. És mi a garancia, hogy a vásárló megfelelő módon használja?

Erre nincs 100%-os garancia, de mivel a vevőinknek is el kell fogadni a fentebb említett ÁSZF-et, mi azt feltételezzük, hogy jóhiszeműen jár el. Egyébként manapság már a kiadók illetve komolyabb felhasználók nem engedik meg maguknak azt a luxust, hogy nem jogszerűen használják fel a képeket, mivel komoly pénzbüntetés és az ezzel járó presztízsveszteség sem igazán vonzó számukra. Szúrópróbaszerűen egyébként mi is ellenőrizzük a felhasználásokat.

9. Ha valaki ellopja a fotómat, vagy nem jogszerűen használja fel és észreveszem, mit  tegyek?

Ebben az esetben fordulj hozzánk, megvizsgáljuk a dolgot és keresünk megoldást.

9. Mi az a modell és tulajdonosi engedély és mikor szükséges?

Olyan illusztrációknál, ahol felismerhető személyek vagy termékek vannak ( gondolj mondjuk egy iPhone-ra, vagy pl. egy márkajelzésre, de ebbe a kategóriába tartoznak a magán tulajdonú ingatlanok is) szükséges a személyek/tulajdonosok hozzájárulása.  Ezek hiányában csak sajtólicencről (Editorial) beszélhetünk, vagyis korlátoznunk kell a felhaszálást.

10. Beszéljünk egy kicsit a pénzről.  Meghatározhatom, hogy mi a kép ára?

Bizonyos korlátok között, de természetesen igen. Mi elmondjuk, hogy szerintük egy képnek vagy anyagnak mi a reális ára, aztán vagy elfogadod, vagy nem. Az exluzivitás pédául egy fontos faktor lehet ebben az esetben.

11. De még mindig nem tudom, hogy mennyi reálisan egy kép ára.

Amint egy pár sorral fentebb írtuk, az árakat tudod ellenőrizni bejelentkezve az oldalra, a kép adatlapra kattintva.

12. Fent már olvastam, hogy az eladás után csak bizonyos százalékot kapok. De mégis mennyit?

A jutalék mértéke több dologtól is függ. Egyrészt szeretnénk a szerzőket ösztönözni, hogy minél több „értékes” képet töltsön fel, másrészt az exkluzív jogokat is plusz százalékokkal honoráljuk. A szerző a bevétel minimum 50%-át kapja meg, de a jutalék struktúra egész pontosan így néz ki:

Havi bevétel kumulált összege a Szerző műveiből (nettó összeg) Szerző része a bevételből Ügynökséget illető jutalék
1-25 000 Ft/hó 50,00% 50,00%
25 001-50 000 Ft/hó 55,00% 45,00%
50 001 vagy felett 60,00% 40,00%
Exkluzív anyagok esetén, egyedi elbírálás szerint 65,00% 35,00%

 

13. Hogy történik az elszámolás?

Minden tárgyhónapot követő 10. napig küldünk értesítést a részletes elszámolással.

14. Hogy történik a kifizetés?

A kifizetés az elszámolás alapján történik, miután a szerző elküldi a számláját a megfelelő módon kitöltve.

15. Mi a megoldás, ha nem vagyok számlaképes?

Elvileg van lehetőség honoráriumként történő kifizetésre is, ez azonban egy bonyolultabb eljárás és mindig az adott évben érvényes adózási szabályoktól függ. Ebben az esetben kérlek jelezd nekünk, és mi utána nézünk ennek.

VISSZA A TARTALOMHOZ    TOVÁBB A 3. RÉSZHEZ